Namnlös design (10)

ELBILSLADDNING

En elbilsladdare är en enhet som installeras i eller i närheten av din bostad eller parkering för att ladda batterierna i din elbil eller laddhybrid. Med fler människor som väljer elbilar har installationen av elbilsladdare blivit vanligare runt om i Sverige.

Det finns många fördelar med att ha en egen laddstation hemma. För det första möjliggör en laddbox snabbare laddning av din elbil. De laddboxar som finns på marknaden är optimerade för att ladda elbilar effektivt och har högre kapacitet, vilket gör laddningen av bilen betydligt snabbare än att använda ett vanligt vägguttag. En av de främsta fördelarna med elbilsladdare är den ökade säkerheten. Att använda vanliga eluttag för att ladda en elbil rekommenderas inte och bör endast göras i nödsituationer (och då med övervakning). Hemmets elsystem är inte utformat för den belastning som en elbils laddning innebär under längre perioder. Därför kan man inte lita på att jordfelsbrytaren löser ut vid överbelastning. Genom att installera en laddbox minskar du risken för bränder och undviker att säkringar och proppar löser ut konstant. Dessutom är en laddbox det bästa sättet att ladda din elbil på.

Genom att ha en elbilsladdare hemma kan du förlänga batteriets livslängd och se till att batteriet håller sig i gott skick under många år framöver. När det gäller val av elbilsladdare finns det två huvudsakliga modeller på marknaden – typ 1 och typ 2-kontakter. De flesta nyproducerade elbilar är anpassade för typ 2, vilket också är EU-standarden. Typ 1 används främst för äldre elfordon och vissa japanska bilmärken. Bilar med typ 2-kontakt kan snabbladdas vid publika laddstationer. Förmodligen behöver du en typ 2-kontakt om du överväger vilken uttagstyp du ska välja. När du ska beställa en laddbox måste du först kontrollera din bils maximala laddningseffekt samt huvudsäkringens storlek i ditt hus.

En normal villas elsystem har vanligtvis en huvudsäkring på 20-25A, vilket tillåter installation av en 3-fas (16A) elbilsladdare och ger en laddeffekt på upp till 22 kW. Det går också att ansluta en laddbox på 1-fas (16A), men då blir den maximala laddeffekten lägre, upp till 3.7 kW. När det gäller bilens maximala laddningseffekt bör du välja en laddare som passar bilen. Om du väljer en för kraftfull laddbox betalar du för mer el än nödvändigt för att ladda batteriet, vilket inte är bra varken för klimatet eller plånboken. Kostnaden för en elbilsladdare för hemmabruk varierar beroende på modell, vanligtvis från cirka 6000 kronor upp till 25 000 kronor. I grund och botten är valet inte så avgörande så länge du väljer en smart laddbox som kan anslutas till ditt trådlösa nätverk och fjärrstyras. För att kunna få bidrag för installationen av elbilsladdaren krävs det att den är en smart laddbox.

BOKA KOSTNADSFRITT BESÖK FÖR ENERGIRÅDGIVNING

“Energieliten var proffsiga och trygga i alla led, från offert till färdig installation, när vi installerade solceller”

Dalarnas Elitenergi AB

Telefon: 023 66 95 240
Mån-fre: 08.00-18.00Falukontoret: Norra Järnvägsgatan 31
Grycksbokontoret: Drottningvägen 25